Psychosomatische fysiotherapie bij volwassenen
Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Psychosomatische fysiotherapie is een lastig woord. Maar wat is het precies? Bij psychosomatische klachten is er zowel op lichamelijk als psychisch vlak sprake van onbalans. Zit jij bijvoorbeeld al een tijdje niet lekker in je vel? Voel jij je steeds vaker onrustig, juist op de momenten dat je niks doet? Pieker je vaker en slaap je minder? Heb je moeite met concentreren? Kan je jouw werk moeilijk loslaten en blijf je maar doorgaan? Dan kan een psychosomatisch fysiotherapeut je helpen.
Jouw lichaam is intelligenter dan jouw hoofd alleen. Wat heeft jouw lichaam je te vertellen? Een psychosomatisch fysiotherapeut werkt via het lichaam, maar heeft ook oog voor de geest. Hoe kunnen we daar gehoor aan geven? Wat als je gedachten, overtuigingen en emoties hebt die je in de weg zitten?
Herken je één of meer van de onderstaande lichamelijke en/of psychische klachten? Dan helpt Veda je graag verder!
Lichamelijke klachten
- Pijnklachten: rugpijn, nekpijn, hoofdpijn en andere vormen van chronische pijn kunnen verband houden met spanning, stress en emotionele factoren.
- Spanning gerelateerde klachten: stress en spanning kunnen zich fysiek manifesteren als spierspanning, vermoeidheid, ademhalingsproblemen en meer.
Psychische klachten
- Angst en depressie: emotionele problemen kunnen lichamelijke reacties veroorzaken, zoals versnelde hartslag, ademhalingsproblemen en spierspanning.
- Burn-out en vermoeidheid: overmatige stress kan leiden tot uitputting en vermoeidheid, zowel mentaal als fysiek.
Hoe ziet een behandeling eruit?
We bespreken je hulpvraag en aan de hand van het gesprek en onderzoeken worden de doelen voor de therapie opgesteld. Een actieve inzet en inbreng bevorderen het herstel in het veranderproces. Ieder mens is uniek; wij kijken samen welke behandeling het beste bij jouw klachten aansluit.
We gaan aan de slag met leren voelen, uit het hoofd in het lijf komen. Je kijkt naar het lichaam in zijn geheel: fysiek, mentaal en emotioneel. De rode draad is lichaamswerk.
Ik heb een volle koffer waaruit ik kan putten met oefeningen die passen bij psychosomatische klachten. De rode draad is lichaamswerk, maar kijk naar wat er bij jou past. Druk in je hoofd? Een vol hoofd vreet energie, zonde! Concrete handvaten kunnen je helpen. Hoe vol zit jouw batterij? Wat geeft en wat vreet energie bij jou? En hoe ga je hier hiermee om? Wat brengt je uit balans, wat zijn de belangrijkste signalen dat je overbelast dreigt te raken?
Een nauwe samenwerking met andere betrokken behandelaars, zoals: fysiotherapeut, huisarts, praktijk ondersteuners POH-GGZ, psychologen, wijkteam of revalidatiearts is zeer belangrijk.
- Intake om zowel de fysieke als mentale gezondheid van de patiënt en de onderliggende factoren in kaart te brengen.
- Behandelplan op maat: op basis van de beoordeling wordt een individueel behandelplan opgesteld dat verschillende interventies combineert om zowel fysieke als psychologische aspecten aan te pakken.
- Bewustzijnsvergroting: door educatie en bewustwording helpt de behandelaar de patiënt te begrijpen hoe emoties en gedachten van invloed kunnen zijn op het lichaam.
- Ademhaling en ontspanningstechnieken: het aanleren van ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om spanning te verminderen en te kunnen reduceren.
- Lichaamsbewuste technieken: dit omvat oefeningen zoals mindfulness, lichaamsgerichte oefeningen en Jacobson-technieken om het bewustzijn van fysieke sensaties te vergroten.
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): het aanpakken van negatieve denkpatronen en het bevorderen van gezonde coping-strategieën.
- Stressmanagement: het ontwikkelen van vaardigheden om effectief om te gaan met stress en spanning in het dagelijks leven.
Doel van de therapie
Het doel is om niet alleen de symptomen te verlichten, maar ook de onderliggende oorzaken aan te pakken om langdurig herstel te bevorderen. Het is de bedoeling om de balans te herstellen tussen lichaam en geest, je welzijn te verbeteren en de kwaliteit van leven te vergroten. Het is een samenwerkingsproces tussen de behandelaar en de patiënt, gericht op een duurzame verandering. We gaan aan de slag met:
- Inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht.
- Evenwicht hervinden tussen belasting en belastbaarheid.
- Het leren toepassen van ontspanningstechnieken.
- Verbeteren van ademhaling of adempatroon door lichaamsbewustwording.
- Het leren aanvoelen van grenzen.
- Vertrouwen krijgen in het lichaam of een positief zelfbeeld ontwikkelen.
Behandelmethodes
Binnen de psychosomatiek combineer ik gesprekstherapie met lichaamsbewuste technieken voor een holistische benadering van uw welzijn welke op maat gemaakt is om aan uw specifieke behoeften te voldoen en maak ik gebruik van onderstaande interventies.
- Adem-ontspanningstechnieken
- Communicatieve massage
- Lichaamswerk
- Mindfulness
- Graded activity
- Graded Activity Graded Exposure REBT
- Coaching
- Motivational interviewing